Παιδικό και δωμάτιο – Tips και ιδέες

Παιδικό και δωμάτιο – Tips και ιδέες

Το παιδικό δωμάτιο είναι ο χώρος όπου τα παιδιά διαβάζουν, μελετούν, παίζουν ή ετοιμάζονται για τις εξετάσεις τους αργότερα. Αξίζει να είναι διαμορφωμένος έτσι ώστε να σέβεται τη προσωπική ελευθερία, τα ενδιαφέροντα τους και να προκαλεί όμορφα και θετικά συναισθήματα.

Διαμορφώστε ένα δωμάτιο σύμφωνα με τις νέες παιδαγωγικές μεθόδους, όπου το παιδί μπορεί να αποκτήσει ελευθερία, αυτοπειθαρχία, ανάπτυξη των αισθήσεων και αυθόρμητο ενδιαφέρον για μάθηση.

Τα αγαπημένα χρώματα, αντικείμενα και ο ίδιος ο χώρος, αλλάζει τη ψυχολογία και μας εκφράζει. Επιλέξτε εσείς τη ποιότητα αλλά δώστε στα παιδιά την επιλογή να δημιουργήσουν με τις δικές τους ιδέες το χώρο τους και να διεγείρουν τη φαντασία, τη δημιουργικότητα και την ανάγκη για εξερεύνηση και πειραματισμό.

Μερικά tips και ιδέες

Αφήστε το παιδί να έχει πρόσβαση ελεύθερα στο περιβάλλον του, αφού πρώτα εξασφαλίστε την ασφάλεια του χώρου.

Επιλέξτε τα έπιπλα με βάση το αναπτυξιακό στάδιο του παιδιού, αν είναι για ένα ή περισσότερα παιδιά και για πόσο διάστημα θέλουμε να είναι λειτουργικά μεγαλώνοντας, ταυτόχρονα, οι απαιτήσεις και οι ανάγκες του παιδιού. Μια σωστή κλίμακα επίπλων, θα εξασφαλίσει την εύκολη πρόσβαση στα αντικείμενα, βιβλία, παιχνίδια σε βιβλιοθήκη, γραφείο και ντουλάπα. Τα παιδιά θα αισθάνονται άνετα και θα μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν.

Προτιμήστε κρεβάτι που επιτρέπει ελευθερία στη κίνηση και όχι περιοριστικά σημεία, όπως κάγκελα γύρω του. Επιλέξτε κουκέτες μόνο αν υπάρχει περιορισμός χώρου και με απαραίτητη προϋπόθεση να παρέχουν ασφάλεια και ομοιομορφία με το στυλ του δωματίου.

Διαμορφώστε μια ξεχωριστή, ελκυστική γωνιά διαβάσματος. Επιλέξτε το κατάλληλο γραφείο και βιβλιοθήκη ανάλογα την ηλικία του αλλά και την προοπτική των αναγκών του ως έφηβος αργότερα. Μη ξεχάσετε το κατάλληλο φωτισμό γραφείου, που προστατεύει το παιδί τις ώρες μελέτης του. Τοποθετήστε φελοπίνακες κοντά στο γραφείο για να κρατά τις σημειώσεις ή το πρόγραμμα μαθημάτων του.

Δημιουργήστε το πιο όμορφο δωμάτιο με αυτές τις ιδέες!


Στη ντουλάπα, κομοδίνο και συρταριέρα ομαδοποιείστε τα πράγματα ανάλογα με το χρώμα και τη χρήση τους ώστε το παιδί να μπορεί να τα βρει εύκολα και να τα συνδυάσει. Κατηγοριοποιείστε τα παιχνίδια και τοποθετείστε τα σε χώρους αποθήκευσης ώστε να μπορεί να γίνει εύκολα η επιλογή τους.

Αν τα παιδιά που φιλοξενούνται στο ίδιο δωμάτιο είναι διαφορετικών ηλικιών, προσπαθήστε να διαμορφώσετε έτσι το χώρο, ώστε το καθένα να έχει το δικό του προσωπικό χώρο. Χωρίστε το χώρο με κάποιο άλλο έπιπλο, για παράδειγμα μια βιβλιοθήκη, ή ένα παραβάν. Μοιράστε τα έπιπλα, ώστε κάθε παιδί να έχει το δικό του κρεβάτι, γραφείο, βιβλιοθήκη και προσωπικό χώρο. Διακοσμήστε τις δύο πλευρές με διαφορετικά είδη, αλλά διατηρείστε τους ίδιους χρωματισμούς.

Βάλτε χρώμα στο δωμάτιο. Προτιμήστε απαλούς χρωματισμούς, σε αποχρώσεις του πράσινου, μπλε ή πορτοκαλί, χρώματα που ξεκουράζουν και δε δημιουργούν αίσθημα έντασης.

Το απλό στυλ και μινιμάλ διακόσμηση, σε κάθε περίπτωση είναι η καλύτερη επιλογή. Αφήστε τα μικρότερα παιδιά να στολίσουν το τοίχο με τους αγαπημένους ήρωες και τις δικές τους ζωγραφιές. Για τα μικρότερα παιδάκια τοποθετήστε καθρέφτη από τα πρώτα χρόνια της ζωής του, γιατί δομεί την εξωτερική εικόνα του. Πουφ και μαξιλάρια ταιριάζουν σε κάθε ηλικία και δίνουν μια αίσθηση ζεστασιάς και όμορφης ατμόσφαιρας.

Ενισχύστε την αυτοπεποίθηση των παιδιών και εν όψη της νέας σχολικής χρονιάς, σε ένα διαμορφωμένο χώρο που εξασφαλίζει την κίνηση, έκφραση, μάθηση, αυτονομία και σωστά ερεθίσματα για την ισορροπημένη και υγιή εξέλιξή τους.